Ålderssynthet och läsglasögon

15 mars, 2019 0 av andreasjohansson

Jag har drabbats av ålderssynthet. Drabbad är kanske ett alltför hårt uttryck men det jag menar är helt enkelt att min syn har försämrats genom åren och jag behöver läsglasögon för att kunna läsa tidningen eller jobba med datorer. Jag är knappast ensam om detta problem, många om inte de allra flesta som blir äldre står snart där hos optikern och fingrar på läsglasögon. Kanske tar de en tur till macken och köper sig ett par, medan andra väljer att operera ögonen för att återfå sin syn. Jag måste medge att tanken många gånger känts lockande. Tänk att slippa leta efter sina läsglasögon var eviga dag, tänk att man bara ser hur bra som helst och det enda som krävs är en operation. Men så blir jag genast rädd när jag tänker på operationen och känner att mina läsglasögon är rätt bra ändå. Visserligen är det inte lika enkelt att bära läsglasögon men jag känner mig ändå lite orolig över att byta ögats lins bara så där.

Tänk om något skulle gå fel så är man plötsligt helt blind. Visst det händer kanske inte så ofta, men är det värt att ta den risken? Min dotter anser att det vore en bra investering att byta linser, hon menar att man genom en operation av linser blir immun mot starr, vilket i och för sig låter bra men som jag inte har någon erfarenhet av så det är lite svårt att bedöma om det är värt risken. Jag är nog hellre bara drabbad av ålderssynthet ändå. Det är ju faktiskt helt naturligt att synen blir sämre och så länge det går att åtgärda med ett par enkla läsglasögon så är jag nog för feg för att chansa. Kommer den dagen då glasen behöver vara tjocka som flaskbottnar ska väl även en tant som jag ta risken och våga mig på dessa nymodigheter som linsoperationer, men än så länge nöjer jag mig fint med mina läsglasögon. Så länge jag har synen kvar att hålla reda på vart jag lagt dem.